Lista mea de bloguri

Like my blog?

vineri, 3 decembrie 2010

Un altfel de Mos Nicoale...

             Cu fiecare an care trece, devin tot mai trista in preajma sarbatorilor de iarna... Nu pentru ca nu as fi un mare "fan" al Craciunului, un fel de Grinch autohton, ci pentru ca ma supara peste masura americanizarea sarbatorilor si uitarea adevaratelor valori. Craciunul nu mai inseamna de multa vreme "Nasterea Domnului" ci e doar un prilej de a primi si a darui cadouri care de care mai impresionante, de a ne chefui pana in zori in decoruri glamouroase si de a pleca in scurte vacante la ski. Ca sa revenim insa la o sarbatoare mai apropiata, marturisesc ca citeam chiar azi pe un forum un topic intitulat "Ce ne dorim de la Mos Nicoale?" si am constatat ca toti isi doresc laptopuri sau diverse alte gadgeturi, haine, parfumuri si tot felul de alte lucruri costisitoare. Cu siguranta nu sunt singura pentru care Mos Nicoale inseamna altceva... Toti ce care au copilarit in anii '90 sau inainte isi aduc aminte in mod cert de bucuria enorma care ne cuprindea atunci cand gaseam in ghetutele lustruite cu migala cu o seara inainte o plasa de portocale si cateva dulciuri!
    O sa redau pe pe scurt in continuare cateva informatii care sa ne faca sa ne aducem aminte de caracterul acestei sarbatori. Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu la 350 de mile nord de Bethlehem. Istoria si legendele legate de Sfantul Nicolae se intrepatrund, dar se cunoaste cu certitudine ca a trait in secolul am IV-lea, a fost cardinal de Myra (acum aflata pe teritoriul Turciei) si a fost recunoscut si onorat ca sfant incepand cu secolul VI. Nu mai putin de 21 de "miracole" ii sint atribuite, Sfantul Nicolae devenind cunoscut pentru credinta, zelul si dragostea pentru semeni, si in special pentru copii. Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea ambilor parinti (era inca copil) a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cat mai multi oameni nevoiasi. De-a lungul secolelor au aparut povesti si legende despre viata si binefacerile Sfantului Nicolae. Toate acestea au ajutat la intelegerea caracterului extraordinar al acestuia si de ce a fost atat de mult indragit si considerat protector al celor neajutorati si neputinciosi. Cea mai cunoscuta legenda despre acest sfant  spune ca trei surori, fete sarmane, nu se puteau casatori datorita situatie financiare dificile si de aceea tatal lor vroia sa le vanda. Atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Nicolae, care era episcop, a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur. Situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, tatal s-a hotarat ca in noaptea dinaintea nuntii sa stea de paza si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor sau a ghetutelor in noaptea de Mos Nicolae.
        Tocmai aceste legende minunate ar trebuie sa ne faca sa cautam mai adanc in sufletele noastre, sa intelegem ca exista si altceva mai presus de bunurile materiale. Si eu, ca o fashionista adevarata, mi-as dori sa primesc cele mai trendy cizme, niste manusi lungi de piele, un mantou superb de blana, un pulover fin de cashmir  si multe altele pe care nu mai are rost sa le insir aici... Cu toate acestea, m-am hotarat ca anul acesta sa am un Mos Nicoae traditional, cu dulciuri in cizmulite si arome ispititoare de mar copt, scortisoara si coji de portocale si sa ma bucur cu adevarat de aceasta zi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

ShareThis